Vogelwerkgroep Amsterdam       Gevaarlijke toestanden Carolina MacGillavrylaan                English                                > naar pag. 2
              

In stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, aan de zuidrand van het Science Park, is een groot complex van woningen verrezen met de naam Archipelago. Het complex bestaat uit de gebouwen Milos, Andros en De Meander. Tussen de gebouwen staan hoge glazen geluidsschermen waarin een kunstzinnige afbeelding is geëtst. Het zijn de hoogste geluidsschermen van Nederland. Aan de onderzijde en zijkanten van deze wanden waren de glazen panelen tot voor kort echter geheel doorzichtig. Daarnaast staan er in de tuinhoven van het gebouw De Meander geheel doorzichtige glazen wanden. Op de bovenste panelen van die wanden zijn wel roofvogelstickers geplakt, maar veel te ver uitelkaar.

Raamstickers hebben alleen effect, zo blijkt uit onderzoek, als de onderlinge afstand niet groter is dan 10 cm. De Vogelwerkgroep Amsterdam werd op 28 april 2009 door een bewoner van De Meander ingelicht dat zij de afgelopen weken dode vogels onder de wanden had gevonden, een grutto (waarschijnlijk een houtsnip), een eend, een kauw en een merel. Uit de foto's blijkt dat hier inderdaad sprake is van een krankzinnig ontwerp dat levensgevaarlijk is voor vogels. Onder de wand tussen de gebouwen Andros en Milos vond ik op 10 mei drie raamslachtoffers, een houtduif, een kauw en een nog verse tjiftjaf (later gedetermineerd als tuinfluiter). Op de foto's is duidelijk te zien dat nauwelijks te onderscheiden is waar wel en waar geen glazen wand is.

Wij hebben op 12 mei 2009 aan de bel getrokken bij het gemeentelijke Projectbureau Zuidoostlob om te bezien welke maatregelen kunnen worden genomen. Na een week wachten weer eens gebeld; er zou een ecoloog worden geraadpleegd; de afspraak moest nog worden gemaakt... Op 25 mei bericht ontvangen dat de vraag naar mogelijke oplossingen is uitgezet bij de ecologisch adviseur. Op 11 juni bericht ontvangen dat de gemeente met architect en bouwer van de schermen (Heijmans) een oplossing zoekt door middel van plakken van stickers op de zijschermen en dat komende maand hiervan resultaat wordt verwacht. Wat betreft de onderzijde wordt met de ontwerpers openbare ruimte nagedacht om iets te doen met groen voor of achter de schermen. Ondertussen sneuvelden er nog steeds vogels, zie de op twee na onderste rij foto's.

Op 21 juni heeft de Vogelwerkgroep een strenge brief aan de gemeente geschreven. Op 24 juni sneuvelde weer een eend. Op 1 juli gevonden: ekster, jonge houtduif, jonge merel. Op 9 juli heeft een onderaannemer van Heijmans op elk van de onderste panelen van de geluidsschermen tussen de complexen tien ronde zwarte stickers geplakt; op de zijkanten zijn ook stickers geplakt. Dit is volgens de literatuur niet voldoende. Op 10 juli hebben we een goed gesprek gehad met de manager sociaal beheer en de concierge van stichting Duwo, die de studentenwoningen van De Meander exploiteert.

Op 8 augustus bleek, zoals verwacht, dat de ronde zwarte stickers op de onderste panelen onvoldoende effect hebben, zie de onderste foto's.

                                                                                                                                                                             > naar pag. 2